3D Lazer Tarama ile mirasın korunması adına, yapılar modellenerek sanal ortamda belgelenmektedir.
3D Lazer Tarama, bir lazer ışığı satırı kullanarak fiziksel nesnelerin şeklini dijital olarak yakalayan temassız, tahribatsız bir teknolojidir. Lazer ışını, yatay ekseni açan bir aynaya yansıtılırken tarayıcı dikey ekseni açar. Böylece, araştırılan alanı çevreleyen yüzeyler, her noktanın XYZ değeri ve RGB renk verisine sahip olduğu bir “nokta bulutu” şeklinde dijitalleştirilir.
Genellikle bir proje, nesnenin gizli planlarını anlamak için farklı tarama konumlarından bir dizi taramanın yapılmasını gerektirir. Bu tarama seti, daha sonra, ortak bir eksen sisteminde hizalanarak incelenen nesne veya sitenin eksiksiz bir 3D gösterimini oluşturur.
Başka bir deyişle, 3D lazer tarama, fiziksel bir nesnenin boyutunu ve şeklini dijital 3 boyutlu gösterim olarak bilgisayar dünyasına çekmek için bir yoldur.
Modellenmiş yapı arşivlenmiş haldedir ve incelenen yapı, zaman, insan kaynaklı hasarlarda veya doğal felaketler yüzünden hasar görürse gelecekte referans olarak güvenilir bir bilgi kaynağı sunar.
İç ayırımları ortaya nokta bulutu bölümü
Point Cloud yan bölümü
Point Cloud bölüm Kat Planı üzerinde üst üste
CAD ailesi yazılımlarının çoğuna aktarılan ve 2D-3D BIM Modeli şeklinde BIM tabanlı animasyonlar ile hizmet vermektedir.
Miras Koruma projeleri ile uğraşırken, 3D Lazer Tarama ile “nokta bulutu” şeklinde dijital olarak belgelenen bir yapının ayrıntı seviyesi şu şekilde görünebilir …
Eski Çocuk Hastanesi (Osmanlı Binası, Kudüs) ~ 3dak
Thanks Onur for translating and sharing this introduction article on the use of 3D Laser Scanning technology on Heritage Conservation projects! Hope it will be of use for our Turkish colleagues dealing with the challenging task of Cultural Preservation for generations to come. I will be happy to assist if questions are posted on the forum
Gabriel Nistor – Scan3d Ltd
Dear Gabriel, thank you
A very nice project,
I wish you success in your projects.
Best regards
Onur Serkan KAYA